tisdag, april 18, 2006

Hedersvåld

Gick bra att stiga upp idag. Men det visste jag att det skulle vara. Är alltid så efter ett lov. Konstigt nog är man väldigt pigg första morgonen, men morgonen därpå är den där vanliga tröttheten tillbaka.

Simhallen på idrotten imorse. Jag & A orkade inte släpa på badkläder, så vi gick. Fick välja om man ville simma eller gå runt sjön. Gick inte runt sjön, men en extra lång runda tillbaka till skolan. ;)

Föreläsning av en tjej från tjejjouren idag också. På religionen. Hon snackade om hedersvåld. Bra föreläsning, men inte så mycket nytt. Visste om det mesta. Hon sa också att det stod felaktig fakta om Fadime i tidningarna. Stod att hon blev mördad för att hon hade en svensk pojkvän. För det första var han inte vensk, och för det andra var det inte därför hon blev mördad. Det var för att hon hade en pojkvän över huvudtaget, och som hon hade valt själv.
Är ruskigt skrämmande det här med hedersrelaterat våld. Jag kan inte förstå hur föräldrar/syskon/andra släktingar (oftast männen) kan göra så mot en tjej/kvinna. Lite mer förståelse (nej, jag förstår fortfarande inte, men lite förklaring då) fick jag dock idag. Det beror i de flesta fall på att mannen (pappan) inte har skaffat sig någon egen identitet i det nya landet, utan sitter hemma och kollar på TV dagarna i ända. Inget jobb och ingenting.
De han lever för är då barnen. Och när de börjar bli självständiga och inte behöver sin pappa mer känner han att de glider iväg. Och kontrollbehovet som sedan leder till våld börjar...

Skrivit ut det vi skrivit till projektarbetet också. Alla tre ska läsa igenom till imorgon, för att sedan ändra lite. Lätt man missar fel och andra konstigheter då man bara läser sin egen text. Men det ser himla bra ut, det vi åstakommit! Tihi. ;)

Nu blir det varmkorv och frallor.